Ενδοδαπέδια Θέρμανση


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Σε αντίθεση με την συμβατική θέρμανση, στην ενδοδαπέδια οι σωληνώσεις δεν χρησιμοποιούνται για την τροφοδότησ

η κάποιου θερμαντικού σώματος, αλλά παίζουν οι ίδιοι το ρόλο του θερμικού στοιχείου, διατρέχοντας το δάπεδο σε μορφή επάλληλης στρώσης ή μαιάνδρου και σε συνδυασμό με ειδικής σύστασης θερμομπετόν που τις καλύπτει αποδίδουν την θερμότητα στο χώρο.

Οι σωλήνες είναι κατανεμημένοι σε αυτοτελή κυκλώματα-βρόχους, τα οποία ξεκινούν από τον συλλέκτη προσαγωγής,που τροφοδοτείται από την κεντρική στήλη με νερό θερμοκρασίας 40-50 οC, και αφού διατρέξουν το δάπεδο σε προκαθορισμένη διαδρομή, επιστρέφουν στην κεντρική στήλη, μέσω του συλλέκτη επιστροφής.

Έτσι, το δάπεδο ακτινοβολεί θερμότητα,που διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο, χωρίς να δημιουργεί χωροταξικούς περιορισμούς, όπως τα θερμαντικά σώματα στην συμβατική θέρμανση. Επίσης, δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα και υγιεινή διαβίωση στους ανθρώπους που ζουν στο χώρο, καθώς η κατανομή θερμότητας διατηρεί ζεστά πόδια και κρύο κεφάλι. Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του εκπέμποντος δαπέδου,ελαχιστοποιείται η αφύγρανση του χώρου και εξαλείφονται τα μειονεκτήματα της κλασσικής θέρμανσης με σώματα ακτινοβολίας ή σώματα με εξαναγκασμένη κυκλοφορία ζεστού αέρα (fun coils).

Η θέρμανση δαπέδου προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας της, αλλά κυρίως λόγω του ότι είναι ιδανική για συνδυαστική λειτουργία με συστήματα που τροφοδοτούνται από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον και την τσέπη μας, π.χ. γεωθερμία, ηλιοθερμία κ.τ.λ.

Σωλήνες που χρησιμοποιούνται εδώ είναι: RETIFLEX-NOXY, FLEXITHERM-NOXY, OCTATHERM-NOXY, AL-PERT-SOL και NOXY-AL.